Moreel beraad

Wat is moreel beraad precies? En hoe helpt het jou in je job? Je ontdekt het hier.

Moreel beraad

Een moreel beraad is een gestructureerd en methodisch groepsgesprek over een morele vraag naar aanleiding van een concrete ervaring. Een moreel beraad is geen discussiesysteem maar eerder een dialoog. Het unieke bij moreel beraad is dat alle deelnemers binnen een moreel beraad gelijk zijn: er is geen sprake van een morele hiërarchie.

Een moreel beraad vertrekt vanuit een concrete casus aangebracht door iemand van de deelnemers. Deze casus wordt naarmate het morele beraad verder gaat eerder een middel om o.a. het bevorderen van de samenwerking binnen een team of de reflectie op de eigen professionaliteit. Zo krijgt men zicht op de onderlinge communicatie of bevorderen van (visie op) professionaliteit.

De training

Gedurende een anderhalf uur nemen max. 10 deelnemers mee aan dit beraad. Er is geen voorkennis nodig. Om de methode als deelnemer onder de knie te krijgen zijn 3 morele beraden telkens met een interval van 1 maand ideaal.

Opzet

Wil een moreel beraad helemaal tot zijn recht komen, is een vertegenwoordiging van verschillende disciplines binnen de organisatie nodig en 1 persoon van buiten de organisatie wenselijk. Bv. Binnen een Woonzorgcentrum 1 iemand van de logistiek, secretariaat, hoofdverpleegkundige, kok … en een directielid. Min. bij 1 beraad is een vertegenwoordiging van een directielid noodzakelijk.

Doelgroep

Alle medewerkers zorgsector en professionals die belangstelling hebben om gesprekken goede zorg te begeleiden.

Tijdbeslag

Een morele beraad zelf duurt anderhalf uur maar voorzie als organisatie best 2 uur.

Begeleiding

Els Vanwynsberghe

Locatie

ter plaatse

Kostprijs

250 euro

Info & inschrijven

Heb je nog vragen? Ben je nog op zoek? Wil je inschrijven? Contacteer ons en krijg snel antwoord.

Ik wil meer info of inschrijven