Opleiding gespreksleider moreel beraad

Je wil je verdiepen in moreel beraad en zelfs gespreksleider worden? Volg nu je opleiding!

Moreel beraad

Een moreel beraad is een gestructureerd en methodisch groepsgesprek over een morele vraag naar aanleiding van een concrete ervaring. Een moreel beraad is geen discussiesysteem maar eerder een dialoog. Het unieke bij moreel beraad is dat alle deelnemers binnen een moreel beraad gelijk zijn: er is geen sprake van een morele hiërarchie.

Een moreel beraad vertrekt vanuit een concrete casus aangebracht door iemand van de deelnemers. Deze casus wordt naarmate het morele beraad verder gaat eerder een middel om o.a. het bevorderen van de samenwerking binnen een team of de reflectie op de eigen professionaliteit. Zo krijgt men zicht op de onderlinge communicatie of bevorderen van (visie op) professionaliteit.

De training

Tijdens de training ontwikkelen cursisten de nodige vaardigheden om een goed Moreel Beraad te kunnen leiden. Binnen de training staat het leren in de ervaring’ voorop en staat het doen’ centraal. Dit betekent dat deelnemers zowel tijdens de trainingsdagen als in de periode daartussen Moreel Beraad stapsgewijs oefenen. Het oefenen doe je veelal in koppels in de praktijk.

Opzet

De training bestaat uit 9 dagdelen van 4 uur verspreid over 5 dagen in 5 maanden waarbij één supervisie bijeenkomst 3 maand na de training. Voor wie nog geen moreel beraad heeft bijgewoond is er een extra sessie vooraf van 2 uur

Data opleidingen 2018

Kennismaking moreel beraad
dinsdag 23 januari 2018
14.00 - 16.00 uur

Opleidingsdeel I en II
dinsdag 6 februari 2018
9.00 - 16.30 uur

Opleidingsdeel III en IV
dinsdag 13 maart 2018
9.00 - 16.30 uur

Opleidingsdeel V en VI
dinsdag 24 april 2018
9.00 - 16.30 uur

Opleidingsdeel VII en VIII
dinsdag 12 juni 2018
9.00 - 16.30 uur

Opleidingsdeel IX en terugkomdag
dinsdag 18september 2018
13.30 - 16.30 uur

Doelgroep

Alle medewerkers zorgsector + professionals die belangstelling hebben om gesprekken goede zorg te begeleiden.

Tijdbeslag

Aanwezigheid op alle opleidingsdagen. Enkel wie eerder al deelnemer is geweest op een moreel beraad, sluit aan vanaf 6 februari 2018.

Het voorbereiden en plannen van de verschillende oefensessies na de opleidingsdagen 6 februari, 13 maart, 24 april en 12 juni. De duur van een oefensessie neemt gemiddeld 2 uur in beslag (moreel beraad zelf maximaal anderhalf uur).

Minimaal twee maal observator bij een medestudent

Begeleiding

Els Vanwynsberghe

Locatie

RHIZO Hotelschool Kortrijk
Senator Coolestraat 1
8500 Kortrijk
(parking in de ondergrondse parking van de school)

Kostprijs

500 euro (indien 3 deelnemers van 1 voorziening worden opgeleid bedraagt de kostprijs 450 euro pp). Inbegrepen: cursusmateriaal, soep en verrassingsbroodjes bij het middagmaal, doorlopend koffie, thee en drank.

Na inschrijving wordt u het rekeningnummer om uw bijdrage te storten en meer informatie doorgestuurd.

Info & inschrijven

Heb je nog vragen? Ben je nog op zoek? Wil je inschrijven? Contacteer ons en krijg snel antwoord.

Ik wil meer info of inschrijven